Skip to content

A Pingvin-tudatosság napja

     Január 20-a a Pingvin-tudatosság napja; na de miről is van szó valójában? Hiszen névadó állataink – sajnálatos módon – számos más fajjal együtt egyre nehezebb életkörülményeknek vannak kitéve a klímaváltozás és a globális felmelegedés miatt. Mint a biztos lakhely, mint az élelmezés egyre nagyobb gondot okoz számukra, ennek hatása pedig már a csökkenő populációjukon is tetten érhető. Emiatt vált fontossá egy olyan nap, ahol igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységek milyen negatív nyomot hagynak az ő életükben, és milyen következményekkel járhatnak hosszabb távon. Hiszen a nagy mennyiségben olvadó jég, az egyre melegebb víz már nem ideális számukra az élethez, így veszélybe sodródik ennek a fajnak a fennmaradása is.

     Pingvinekről lévén szó, nem is lehet kérdés, hogy nem mehettünk el mi se szó nélkül egy ilyen nap mellett. Már az eddigi években is figyelemfelhívásként csokornyakkendőt kötöttünk a Pingvin-Tudatosság napján, de idén egy rajzpályázat is meghirdetésre került ezen nap szellemében. A „Legjobb pingvines élményem” témakörben kellett az alkotásoknak készülniük, legnagyobb örömünkre pedig sok gyerkőc gondolta úgy, hogy ceruzát vagy ecsetet ragad és megosztja velünk ezeket a kedves pillanatokat. Így nem is volt könnyű dolga a zsűrinek amikor választásra került a sor, de az első helyet egy zseniális társasjáték képében érkező mű nyerte, amit egyik versenyúszónk, Lilla készített nekünk. Így ő lett az, aki a Fővárosi Állatkertben az egyik pingvin pótmamája lehet az elkövetkező évben.

     Természetesen gratulálunk az összes többi résztvevőnek is, és hálásak vagyunk, hogy ilyen aktív részei vagytok a közösségünknek! Mindig jó látni, hogy bármit találjunk ki, Ti soha nem hagytok benne egyedül minket.